Двојезична настава на српском и француском језику

  • Blog

Шта је двојезична настава на српском и француском језику?

Двојезична настава на српском и француском језику постоји у Србији од 2004. године, откако је, почетком двехиљадитих година, потписан споразум између Амбасаде Француске и Министарства просвете Републике Србије. Данас, у Србији постоји седам франкофоних двојезичних школа – једна основна и шест средњих – које се налазе у шест градова: ОШ „Владислав Рибникар“ и Трећа гимназија у Београду, Десета гимназија у Новом Београду, гимназија „Светозар Марковић“ у Нишу, гимназија „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, Гимназија у Пироту и Гимназија у Ваљеву. У тим школама, настава француског језика и настава на француском језику изводи се у оквиру шест до осам часова недељно; наставу држи 75 професора француског језика и професора нејезичких дисциплина, а прати је преко 500 ученика. Француски институт у Србији (ФИС) сарађује са свим школама у којима је заступљена двојезична настава, подржавајући њихову активност и њихову промоцију. 

Како функционише двојезична настава на српском и француском језику?

Ученици се могу определити за двојезичну наставу у VII разреду Основне школе „Владислав Рибникар“ у Београду или у I разреду гимназије. Потребно је да положе тест за упис у двојезична одељења. Француски или франкофони асистенти држе наставу у сваком одељењу и у сваком разреду. На сваком нивоу, настава нејезичких предмета одвија се тако што се наизменично користе српски и француски језик (најмање 30% наставе је на француском језику). Сви су предмети заступљени, а настава се остварује на основу званичних програма наставе и учења Републике Србије.   

Предности двојезичних одељења

За професоре:

Наставницима нејезичких предмета ФИС нуди континуирано усавршавање у знању француског језика, као и могућност стицања међународно признатих диплома ДЕЛФ и ДАЛФ. Сваке године, двојезичним одељењима ФИС обезбеђује средства за набавку наставних материјала, као и техничка средства ради стварања или опремања кабинета за француски језик, информатичких кабинета и документационих центара. Ученицима и наставницима школа са двојезичном наставом ФИС нуди, такође, бесплатно учлањење у своју медијатеку, и обезбеђује попуст од 20% за часове које има у својој понуди. И најзад, 2020. године основан је сајт на којем професори нејезичких предмета проналазе и размењују наставне материјале.

За ученике:

Сваке године, ФИС нуди два програма мобилности намењена ученицима двојезичних одељења гимназија. Старији програм, „Година дана у Франш-Контеу“, у сарадњи са Академијом из Безансона, групи од десетак ученика омогућује да проведу школску годину у некој француској средњој школи. Почев од школске 2018/2019. године, ФИС и академије Безансон-Дижон, Гренобл-Лион-Клермон-Феран и Нанси-Мец нуде кратке програме мобилности на принципу реципроцитета „Месец дана у Француској / месец дана у Србији“. У марту, средњошколци из Србије бораве у породици у Француској, а у јуну, француски ученици бораве у Србији.

Све наведене активности, укључујући годишње семинаре, поспешују ефикасност и доприносе привлачности франкофоних двојезичних одељења у Србији. На крају средњег образовања, ученици двојезичних одељења добијају од Амбасаде Француске потврду да су завршили двојезично средње образовање, што им омогућује да се упишу на неки од француских универзитета без полагања испита из језика.

А будућност?

Тренутни приоритет јесте консолидација постојеће мреже двојезичних школа, посебно помоћ тим установама да стекну, или обнове, ознаку FrancEducation. С друге стране, разматрају се и пројекти оснивања нових двојезичних одељења.

Више информација на сајту:

http://www.institutfrancais.rs/fr/category/eleves-etudiants/enseignement-bilingue/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *