Ambasador Francuske otvorio konferenciju mladih naučnika

  • Blog

Ambasador Francuske u Srbiji, Žan-Luj Falkoni, otvorio je konferenciju mladih naučnika „Korak u nauku“ Istraživačke stanice Petnica koja je ove godine bila u onlajn formatu i trajala od 07. do 12. decembra. Sa 150 učesnika, srednjoškolaca, studenata i naučnika razgovaralo se o 70 istraživačkih projekata iz 20 naučnih oblasti.

Govorilo se o tome koliki je značaj nauke za razvoj društva, a ambasador Žan Luj Falkoni naglasio je da nauka treba da bude transparentna i da deli stečena znanja sa svima. Istakao je i da je Petnica mesto na kojem započinje obrazovanje odgovornih građana svesnih značaja kritičkog razmišljanja i metode zaključivanja zasnovane na činjenicama i da ga raduje da postoji dugogodišnja saradnja francuskih institucija i istraživačke stanice Petnica, najviše na polju edukacije o klimatskim promenama.

Predavanja su održali profesor Fransoa Tadeia sa Univerziteta u Parizu, o budućnosti obrazovanja i izazovima obrazovanja u 21. veku, kao i predavanje na temu interdisciplinarnosti u nauci na primeru arheologije i biologije, koje je održala dr Sofija Stefanović sa Biosens Instituta u Novom Sadu i Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *