Pricker 2021. u francuskim rukama

  • Blog

Dobitnici prestižne Prickerove nagrade, najvažnije globalne arhitektonske nagrade, za 2021. godinu su francuski arhitektonski duo Lacaton & Vassal, koji čine Anne Lacaton i Jean Phillipe Vassal. Ovaj arhitektonski biro iz Montreja poznat je uglavnom po objektima socijalnog stanovanja i suptilnim rekonstrukcijama koje se baziraju na očuvanju što više originalnih elemenata.

U obrazloženju žirija navodi se da su Lacaton & Vassal nagradu dobili za svoj opus koji „reflektuje demokratski duh arhitekture“ i zbog svoje „privrženosti restauraciji u arhitekturi“.

Ovo je prvi put da je Prickerova nagrada dodeljena jednoj Francuskinji, čime je Anne Lacation postala šesta žena koja je dobila ovu nagradu od njenog osnivanja 1979. godine.

Lacaton i Vassal osnovali su svoj studio u Parizu 1987. Njihov prvi zajednički projekat bila je kuća od slame u Niamey, Niger. Tada su definisali svoju filozofiju kojom su se obavezali da nikada ne ruše, što je bio njihov pristup u velikom broju rekonstrukcija.

Anne Lacaton i Jean-Phillipe Vassal posetili su Srbiju tokom Beogradske internacionalne nedelje arhitekture 2014. godine, kada je na Arhitektonskom fakultetu održana izložba njihovih radova. Na predavanju koje tim povodom održano, Lacaton je arhitektonskoj zajednici postavila nekoliko pitanja, aktuelna i danas: …Kako i gde želimo da živimo? Šta možemo učiniti za poboljšanje životnih uslova u gradovima? Kako možemo definisati i preformulisati pojmove udobnosti i kvaliteta života? Kako uneti osetljiviji pristup pitanjima održivosti? Kako, kroz održivi pristup, možemo uvesti šire kriterijume u pogledu kvaliteta života, blagostanja, osećanja, važnosti ljudi i stava pojedinca ka kontroli potrošnje?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *