Reč predsednika: Valentina Popović, „Društvo francusko-srpskog prijateljstva“, Bor

  • Blog

Povodom Meseca Frankofonije 2021, želeli smo da saznamo šta u ovom trenutku rade udruženja koja neguju veze između Srbije i frankofonih zemalja. Postavili smo nekoliko pitanja njihovim predsednicima/predsednicama!

1. Možete li da predstavite svoje udruženje u nekoliko reč? (Ime, godina osnivanja, najvažnije aktivnosti)

„Društvo francusko-srpskog prijateljstva“ osnovano je 2007. godine.

Glavni cilj je razvijanje i unapređivanje saradnje između Srbije i Francuske.

Naš grad Bor zbratimljen je sa gradom Krezoom u Francukoj još od 1970. godine.

U početku je došlo do saradnje zato što su oba grada imala sličnu istoriju, sličaj razvoj – rudarski gradovi. Tako da je saradnja u početku bila zasnovana na toj činjenici. Kasnije se razvila saradnja đaka, studenata, kulturno-umetničkih i sportskih i drugih društava. S obzirom na to da se ljudi na čelu lokalne samouprave menjaju, naše društvo je želelo da predstavlja sponu koja će pomoći u održavanju prijateljske saradnje. Pored toga, želimo da pomognemo mladim ljudima i približimo im francusku kulturu i jezik.

Le Krezo

2. Pandemija je, bez sumnje, poremetila planove koje ste imali u 2020. godini. Da li ste, usprkos svemu, uspeli da neki od njih ostvarite?

Na žalost u prošloj godini nismo imali neke velike planove.

Jedino što smo uspeli da organizujemo to je da se jedna devojka pripremi i učestvuje na takmičenju za frankofonu pesmu. Postigla je solidan uspeh i plasirala se među 8 najboljih takmičara u zemlji u seniorskoj konkurenciji.

3. Kakvi su vam planovi za 2021. godinu?

Nedavno smo ponovo uspostavili kontakt sa prijateljima iz Krezoa i razgovarali o ponovnoj saradnji. Nadamo se da ćemo krenuti sa radom čim pandemija prođe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *