RIMF – Međunarodna mreža organizacija frankofonije

  • Blog

Međunarodna mreža organizacija frankofonije (RIMF) osnovana je u septembru 2020. godine, sa idejom da pokrene građansko društvo i svetu približi Frankofoniju u svoj njenoj raznolikosti – njenu istoriju, njene institucije, njene vrednosti, kao i da doprinese razvoju Frankofonije na međunarodnom nivou.

Po ugledu na Evropske kuće, koje okupljaju različita udruženja i koje su nastale iz pokreta građana kao svojevrsni informativni punkt o Evropskoj uniji i evropskom građanskom duhu, ideja RIMF-a odražava sličnu perspektivu, sa ciljem uspostavljanja višeslojne građanske Frankofonije,  aktivnog društvenog činioca, koji doprinosi razvoju i trajnosti francuskog jezika i frankofonih kultura.

Članice Mreže su organizacije građanskog društva koje teže istim ciljevima, uz istu predanost valorizaciji francuskog jezika i frankofonih aktivnosti i vrednosti. U ovom trenutku, Mreža broji pedesetak organizacija u šesnaest zemalja Afrike, Azije, Severne i Južne Amerike i Evrope, sa ciljem daljeg proširivanja pristupanjem novih članova koji bi obogatili njen diverzitet.

Mrežom kopredsedavaju Mišel Robitaj, predsednik upravnog odbora Centra frankofonije u Severnoj i Južnoj Americi, i Kristijan Filip, predsednik Kuće frankofonije u Lionu. Direkcija uključuje i članove iz Nemačke, Kameruna, Mađarske, Maroka, Ontarija (Kanada) i Vijetnama.

Mreža je svoju prvu zajedničku aktivnost ostvarila 2020. godine. Organizovala je  međunarodni konkurs pod nazivom „Moj frankofoni minut“, pozivajući sve one koji su frankofoni i frankofili širom sveta da prikažu svoju frankofonu svakodnevicu putem kratkog videa u trajanju od 60 do 90 sekundi¹.

Drugi projekat će se odvijati u leto 2021. organizovanjem letnjih regionalnih Univerziteta na temu „Kako izgleda Frankofonija u 21. veku?“. Na evropskom kontinentu, letnji Univerzitet će se održati u Segedinu (Mađarska) 26, 27 i 28. avgusta 2021. godine.

Angažovan na projektu Mreže od samog početka, Frankofoni univerzitetski centar na Univerzitetu u Segedinu član je kancelarije Direkcije RIMF-a. Njegov predstavnik i operativni  direktor je Peter Kružlis, koji je ujedno i direktor frankofonog obrazovanja na Univerzitetu u Segedinu, kao i predsednik Francuske alijanse u Segedinu.

Frankofoni univerzitetski centar je nosilac projekta sa ostalim članovima-osnivačima, i želi da pokrene Mrežu u Centralnoj Evropi i na Zapadnom Balkanu.

Cilj je okupiti frankofone organizacije i udruženja regiona radi učešća u zajedničkim građanskim inicijativama, koje bi se istakle vrednosti frankofonije kroz kulturu, obrazovanje, privredu, kulturnu baštinu, društvo i zaštitu životne sredine, zahvaljujući zajedničkim projektima kao što je letnji Univerzitet. Takva dinamika zajedništva omogućiće stvaranje sinergije u organizaciji frankofonih aktivnosti, kao i mogućnost novih načina finansiranja projekata kroz njihovu bolju prezentaciju.

Ukoliko ste zainteresovani, molimo vas da kontaktirate Petera Kružlisa na sledećoj adresi:
kruzslicz[at]irsi.u-szeged.hu
Pratite i Facebook stranicu: ReseauInternationaldesMaisonsdesFrancophonies

Više informacija na: le-reseau-international-des-maisons-des-francophonies-une-initiative-pour-creer-une-francophonie-des-territoires

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *