Tema aprila i maja – Francuski jezik u obrazovanju Srbije

  • Blog

U školstvu Srbije francuski se jezik uči još od 1839. godine, kada je uveden u Licej, godinu dana posle nemačkog jezika. Njegova zastupljenost menjala se u zavisnosti od istorijskih okolnosti – u periodu između dva rata, na primer, u gimnazijama se učio kao prvi strani jezik sa istim fondom časova kao i srpski, maternji, jezik (Ignjačević, Anđelka, 2006. Engleski jezik u Srbiji. Beograd: Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, str. 139-140). Ako se izuzme period Drugog svetkog rata, kada je nacistički okupator zaveo isključivo učenje nemačkog jezika, prisustvo francuskog je stalno, i to na svim nivoima obrazovanja.

Kakav je danas položaj francuskog jezika u Srbiji? Mi, frankofoni Srbije, smatramo da je neodgovarajući, imajući u vidu značaj francuskog jezika u svetu, tradiciju učenja u našem školstvu, ali i široke mogućnosti saradnje sa frankofonim zemljama koje nisu iskorišćene u punoj meri, posebno otkako je Srbija pridruženi član Međunarodne organizacije frankofonije. Brinu nas zaključci istraživanja koji pokazuju da, iako na trećem mestu po zastupljenosti u srpskom sistemu obrazovanja (posle engleskog i nemačkog, a ispred ruskog, italijanskog i španskog), francuski jezik nestaje iz određenih škola. Više se, takoreći, ne uči u novosadskim osnovnim školama, niti kao prvi strani jezik u Karlovačkoj (filološkoj) gimnaziji. I u Nišu, gde je njegovo prisustvo zadovoljavajuće, gubi teren pred nemačkim jezikom.

Temi Francuski jezik u obrazovanju Srbije pristupićemo tako što ćemo prikazati obrazovne institucije koje su posebno posvećene učenju i studiranju francuskog jezika. U aprilu će to biti katedre / departmani gde se on studira, a u maju neki od centara izvrsnosti, kao što su OOŠ “Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, Filološka gimnazija u Beogradu, i škole koje nude dvojezičnu, srpsko-francusku, nastavu. Nadamo se da će ti primeri delovati nadahnjujuće i na druge ustanove kako bi se očuvala višejezičnost u školstvu, kao jedna od temeljnih evropskih vrednosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *