WBI stipendija, iz ugla Smilje Gorčić, srpske studentkinje na ESFAM-u

  • Blog

Nekoliko reči o prisustvu WBI u Srbiji

WBI (Wallonie-Bruxelles International) je administracija koja predstavlja frankofonu i valonsku vladu Belgije u inostranstvu. Njena misija u Srbiji, kako je na sajtu www.lesfrancophones to već istaknuto (npr. u postu od 13. XII 2020. godine), jeste da obezbedi kulturnu diplomatiju u saradnji sa partnerima koji govore francuski, ali i u okviru EUNIC klastera. Pored toga, WBI je veoma važan akter na univerzitetskom nivou time što nudi stipendije srpskim studentima. I dalje planira da ojača svoje prisustvo u Srbiji kroz stvaranje alumni mreže koja bi okupila sve studente koji su imali čast da budu WBI stipendisti.

…WBI u ESFAM-u

WBI je takođe prisutna na ESFAM-u (Specijalizovana frankofona ustanova za administraciju i menadžment), institutu Univerzitetske agencije za frankofoniju, sa sedištem u Sofiji, Bugarska.

Misija ESFAM-a je da „obuči stručnjake visokog nivoa za administraciju i poslovno upravljanje na francuskom jeziku kako bi doprineli razvoju zemalja u zoni centralne i istočne Evrope“. Pored sertifikovanih profesionalnih obuka koje nudi, nudi i pet Master 2 programa koji traju godinu dana, omogućavajući studentima da steknu master diplome na poznatim francuskim i belgijskim univerzitetima.

Moje iskustvo

Što se mene tiče, trenutno sam upisana na jedan od ovih pet master programa, tačnije na Master Menadžment i administracija preduzeća – dvostruka kompetencija, koji je organizovan u saradnji sa Univerzitetom u Nantu.

Posle studija na Katedri za romanistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dve godine provedene u Moldaviji kao lektor stažista pri AUF-u i pri francuskoj ambasadi u Moldaviji, osetila sam potrebu da steknem niz dodatnih veština koje bi nadogradile moje prvobitno zvanje, poput menadžerskih, administrativnih, kao i veštine iz oblasti prava, ljudskih resursa i računovodstva.

Pored toga, ono što me je takođe okrenulo ESFAM-u je prilika da studiram u multikulturnom okruženju. Ove godine ESFAM je poželeo dobrodošlicu studentima iz 22 zemlje širom sveta! Haiti, Kamerun, Poljska, Jermenija, Kongo, Moldavija, Azerbejdžan, Francuska, Tunis itd. Ja sam jedina Srpkinja, ali kao deo ovog kulturnog mozaika sve više otkrivam svoj karakter građanina sveta.

Tokom trajanja studija u Sofiji, dobila sam stipendiju od WBI, u iznosu od 2000 evra za godinu dana i upravo mi je ta stipendija omogućila da nastavim studije na ESFAM-u. WBI nudi mogućnost državljanima zemalja Centralne i Istočne Evrope da se prijave za ovu stipendiju i mogu da kažem da mi je velika čast da budem uvrštena među dobitnike.

ESFAM mi je takođe dodelio i drugu stipendiju, od bugarske vlade, u iznosu od 1500 evra. Za ovu stipendiju ove godine imali su pravo da konkurišu studenti iz sledećih zemalja (zemlje Centralne i Istočne Evrope, nečlanice EU): Albanija, Jermenija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Republika Severna Makedonija, Moldavija, Srbija i Ukrajina. Moguće je da će povodom Nedelje Frankofonije biti organizovan svečani prijem za stipendiste u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Bugarske, kao što je to bio slučaj pre pandemije.

Što se tiče drugih mogućnosti koje nudi WBI, osim stipendije za studije, WBI nudi i mogućnost stipendije za stručnu praksu u Belgiji. Reč je pripravničkom stažu na kraju studija, koji je obavezan za završetak studija i sticanje diplome Univerziteta u Nantu.

Verujem da će mi ovo iskustvo na ESFAM-u u budućnosti biti dragoceno, i sa lične i sa profesionalne strane. Takođe mi je veoma drago što studiram u Sofiji, u prelepom gradu okruženom planinom koja oduzima dah ostavljajući utisak da vas dočekuje u zagrljaj i gde su izlasci sunca takođe divni.

Želela bih, stoga, da ohrabrim i pozovem i druge srpske studente da iskoriste mogućnosti koje se nude, da učestvuju u ovoj velikoj avanturi i tako sebi otvore nove perskpektive za budućnost.

https://www.lesfrancophones.rs/blog/wbi-en-serbie/

https://esfam.auf.org/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *